Duurzaamheid

Duurzaamheid

AFAS Live wil uiterlijk in 2030 klimaatneutraal zijn en circulair werken. Als één van de grootste venues van de Nederlandse muziekindustrie met ruim 600.000 bezoekers per jaar, hebben we een voortrekkersrol en kunnen we impact maken. We zijn ons daarom dus zeer bewust van de verantwoordelijkheid die we moeten nemen voor onze nieuwe generaties van muziekliefhebbers.

Beleid & factsheet

We hebben een duurzaamheidsbeleid opgesteld met daarin 5 pijlers waarop ons beleid ontwikkeld wordt. Per pijler worden nationale en mondiale trends behandeld en onze eigen inspanningen toegelicht. Zowel ons beleid als de factsheet kun je bekijken. De factsheet geeft in één oogopslag de 5 pijlers, kerngetallen en onze ambitie weer.

Duurzaamheidsbeleid

Factsheet

Beker retoursysteem

Bij AFAS Live werken we met een circulair bekersysteem. Alle bekers en flesjes worden dankzij een retoursysteem naar de bar of een ander inzamelpunt gebracht. Vanuit hier start het recycleproces. In de video zie je hoe dit verloopt; van ophalen, fabrieksverwerking tot snippers, tot rPet beker.

Green Key

Green Key is een bekend internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven. Aan dit keurmerk kun je zien dat wij er alles aan doen om de druk van onze onderneming op natuur en milieu te minimaliseren. Daarmee gaan we net een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.

Sinds 2012 is AFAS Live met trots gecertificeerd met een gouden Green Key. Om deze hoogst haalbare categorie te behalen worden er verschillende milieuvriendelijke maatregelen getoetst. Hierbij wordt er onder andere gekeken naar waterbesparende maatregelen, milieuverantwoord schoonmaken en verantwoorde vormen van eten en drinken en hoe deze verpakt zijn.

Watervrije urinoirs

AFAS Live is als eerste concertzaal in ons land overgestapt op watervrije urinoirs.

Door een uniek systeem hoeven de urinoirs niet meer doorgetrokken te worden. Klinkt vies, maar dat is het niet. 'De urinoirs hebben een ventiel dat automatisch opengaat als het in contact komt met urine', laat een woordvoerder van urinoir-leverancier Biocompact weten. 'Je hoeft dus niet meer door te trekken'.

Naast een forse waterbesparing, vijf liter per toiletbezoek maar liefst, heeft het doortrekgebrek als bijkomend voordeel dat de urinoirs minder verstopt raken. Bovendien komt er door het filter geen rotzooi meer in het riool terecht. De urinoirs leveren een waterbesparing op van ongeveer 2,6 miljoen liter water. Het is niet alleen duurzaam, maar het scheelt ook in schoonmaak en onderhoud.

Ventilatoren in de Foyer

Vooral ’s winters is het stoken van warmte naar een aangename temperatuur een hele klus in onze Foyer van maar liefst 15 meter hoog. Door middel van het continue inblazen van warme lucht werd de Foyer opgewarmd en kostte het een behoorlijke tijd en energie om de ruimtes op te warmen. Bovendien ging alle warmte op vloerniveau weg zodra er een buitendeur open ging.

De ‘Big Ass Fans’ bieden hier een oplossing voor. Enorme ventilatoren, met een spanwijdte van ruim 6 meter, zijn in het plafond van onze Foyer geplaatst. De ventilatoren zorgen ervoor dat de warme lucht weer naar beneden wordt gedrukt. Zo blijft de warme lucht verdeeld door de foyer en scheelt op deze manier enorm in het verbruik van energie.

LED Verlichting

De overstap naar LED verlichting is een enorme besparing op het energieverbruik en daarmee beter voor het milieu. Hierbij is de showverlichting in de Black Box, Talent Stage en Foyer compleet vervangen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de toiletruimtes, voorgevel en de noodverlichting. Het vervangen van de laatste niet LED lampen staat op de planning.

Waterbesparing kranen en douches

Alle kranen in de toiletruimtes worden bedient door middel van infrarood sensors. Door deze sensors heb je geen verspilling van water, omdat de kraan automatisch sluit. Verder hebben de kranen een automatische spoeling om legionella ontwikkeling te voorkomen en besparen zij ongeveer 4 liter water per minuut.

Naast de kranen hebben ook de douches waterbesparende maatregelen. Zij besparen 8 liter water per minuut.