MVO

MVO

Geniet van comfort in een duurzame omgeving


Green Key

De mogelijkheden om op een duurzame en bewuste manier te ondernemen zijn legio. En daarbij hoeven we tegenwoordig zeker niet meer aan comfort in te leveren. Juist daarom én omdat wij het belangrijk vinden om verder te kijken dan alleen de nabije toekomst, heeft AFAS Live zich hard gemaakt voor het Green Key certificaat.

Green Key is een bekend internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven. Aan dit keurmerk kun je zien dat wij er alles aan doen om de druk van onze onderneming op natuur en milieu te minimaliseren. Daarmee gaan we net een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.

Het certificaat kent drie niveaus: brons, zilver en goud. Hoe meer milieumaatregelen een evenementenlocatie heeft ingevoerd, hoe hoger het ‘milieuvriendelijke’ niveau. Wij kunnen met trots melden dat wij in het bezit zijn van de Gouden Green Key.

The Green Web Foundation

De stichting The Green Web Foundation, een Nederlands initiatief, stimuleert internetbedrijven om over te stappen op duurzame stroom. Er zijn namelijk nog steeds datacentra en hostingbedrijven die energie opwekken door middel van fossiele brandstoffen. We zijn trots op aan te kondigen dat ook de website van AFAS Live als groen mag worden gemarkeerd.

Milieubeleidsverklaring AFAS Live

AFAS Live beschouwt het zoveel mogelijk ontzien van het milieu als gevolg van haar bedrijfsactiviteiten als één van haar belangrijkste doelstellingen. De beheersing van de milieubelasting en het beperken van de milieurisico’s zijn zowel een primaire verantwoordelijkheid van het management als van iedere medewerker van AFAS Live. De volledige verklaring lees je hier: Milieubeleidsverklaring Afas Live

Duurzaamheidsprojecten in AFAS Live.

De volgende duurzaamheidsprojecten zijn onlangs gerealiseerd:

Watervrije urinoirs

AFAS Live is als eerste concertzaal in ons land overgestapt op watervrije urinoirs.

Plassende mannen hoeven na een optreden hun kleine boodschap dus niet meer door te trekken. Klinkt vies, maar dat is het niet. 'De urinoirs hebben een ventiel dat automatisch opengaat als het in contact komt met urine', laat een woordvoerder van urinoir-leverancier Biocompact weten. 'Je hoeft dus niet meer door te trekken'.

Naast een forse waterbesparing, vijf liter per toiletbezoek maar liefst, heeft het doortrekgebrek als bijkomend voordeel dat de urinoirs minder verstopt raken. Bovendien komt er door het filter geen rotzooi meer in het riool terecht.

De urinoirs leveren een waterbesparing op van ongeveer 2,6 miljoen liter water. Het is niet alleen duurzaam, maar het scheelt ook in schoonmaak en onderhoud. En in de toekomst misschien een bron ten behoeve van fosfaatwinning.

Ventilatoren in de Foyer

Vooral ’s winters is het stoken van warmte naar een aangename temperatuur een hele klus in onze Foyer van maar liefst 14 meter hoog. Door middel van het continue inblazen van warme lucht en in extreme gevallen met extra inzet van elektrische kachels werd de Foyer opgewarmd en kostte het een behoorlijke tijd en energie om de ruimtes op te warmen. Bovendien ging alle warmte op vloerniveau weg zodra er een buitendeur open ging. 

De ‘Big Ass Fans’ bood hier een oplossing voor. Enorme ventilatoren, met een spanwijdte van ruim 6 meter, werden in het plafond van onze Foyer geplaatst. De ventilatoren zorgen ervoor dat de warme lucht weer naar beneden wordt gedrukt. Zo blijft de warme lucht verdeeld door de foyer en scheelt op deze manier enorm in het verbruik van energie.

LED-verlichting

In 2012-2013 hebben wij de showverlichting in de ruimtes van de Black Box, isla Talent Stage en Foyer vervangen voor verlichting gebaseerd op LED-techniek. Dit is een enorme besparing op het energieverbruik. Dit project zetten wij voort in 2014 en is onder andere terug te zien in diverse toiletruimtes, de gevelverlichting en onze noodverlichting.

Handdrogers in de toiletruimtes

Het drogen van handen ging vroeger met papier. Tegenwoordig kun je je handen supersnel en op een efficiënte manier drogen met de Dyson Airblades. Deze handdroger droogt je handen in slechts enkele seconden en bespaart een hele hoop papier. Bovendien is de Airblade hygiënischer dan andere handdrogers. Ze filteren geen bacteriën en virussen uit de lucht in toiletruimtes. De Airblade handdroger gebruikt een H13 HEPA filter. Hiermee wordt 99,9% van de bacteriën en virussen in de lucht van de toiletruimte opgevangen. Handen worden gedroogd met schonere lucht en geen vuile lucht en bovendien heeft de Airblade een veel sterkere blaaskracht dan een langzame handdroger. Veel mensen geven het op wanneer ze een langzame handdroger gebruiken, maar vochtige handen kunnen tot 1.000 keer meer bacteriën verspreiden dan droge handen.

Automatische sensor kranen toiletruimtes

Alle kranen in de toiletruimtes zijn vervangen door kranen met bediening door middel van infrarood sensors. Door deze sensors heb je geen verspilling van water, omdat de kraan automatisch sluit. Verder hebben de kranen een automatische spoeling om legionella ontwikkeling te voorkomen.